Dogodki
NAŠI UČENCI IZ VAŠIH KRAJEV – nastop učencev Glasbene šole Krško

Torek, 6. 6. 2023, ob 17.00, Osnovna šola Jože Gorjup Kostanjevica na Krki.
Vabljeni!

POHOD NA VODENICE IN PROSLAVA V SPOMIN ANTONU KAMBIČU IN PADLIM SOBORCEM

Pohod: Sobota, 3. junij, ob 9. uri, parkirišče Galerije Božidar Jakac.
Proslava: Sobota, 3. junij, ob 11. uri, Velike Vodenice.
Vabljeni!

POHOD PO USKOŠKI POTI

Pohod bo v soboto, 3. junija, ob 10. uri pri Stražnem stolpu v Črneči vasi. Vabljen!

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Z vlakom po kulturo! V zgodovinska mesta Slovenije.
23. 05. 2023 - 30. 06. 2023

Vsak gost, ki bo ob nakupu vstopnice pokazal vozovnico Slovenskih železnic, veljavno na dan obiska, ali predložil potrdilo, izdano na podlagi kartice IJPP, po 1. juniju pa tudi »nove vseslovenske« vozovnice, bo prejel 20-odstotni popust na vse redne cene vstopnic v kulturne ustanove (torej tudi npr. na vstopnice za otroke, upokojence…). V Kostanjevici na Krki se popust obračuna ob vstopu v Galerijo Božidar Jakac.

Več o projektu na www.zgodovinska-mesta.si/z-vlakom-v-zgodovinska-mesta/

Narodna galerija, Ljubljana
Vaška skupnost Črneča vas in Občina Kostanjevica na Krki prijela Valvasorjevo častno priznanje
18. 05. 2023

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu, dne 18.5.2023 je Slovensko muzejsko društvo podelilo, Valvasorjevo častno priznanje za leto 2022 vaški skupnosti Črneča vas in Občini Kostanjevica na Krki, za revitalizacijo stavbe nekdanje podružnične šole Črneča vas in zapisalo, da sta s prizadevnim delom obnovili stavbo Ljudske šole v Črneči vasi, spomenik kulturne dediščine, ki je z zanimivimi vsebinami zaživel ob novi zgodbi.

Nagrada Valvasorjevih odličij je sicer leta 1971 ustanovila Skupnost muzejev Slovenije ob 150-letnici nastanka Kranjskega deželnega muzeja, ki je bil prvi muzej na Slovenskem. Od leta 1998 odličja podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Valvasorjeva odličja pa predstavljajo najvišja stanovska priznanja za posebne dosežke v muzejstvu.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Razstava: Nadežda Petrović: Moderna, nacionalno in njeni slovenski sopotniki

Leta 2021 je Galerija Božidar Jakac na pobudo Umetniške galerije Nadežde Petrović iz Čačka pristopila k mednarodnemu partnerskemu projektu obeležitve 150-letnice rojstva umetnice Nadežde Petrović, ki se odvija pod okriljem UNESCO-ovega projekta »anniversary celebration 2022/2023«. Projekt izpostavlja tako njeno umetniško kot humanitarno in aktivistično delovanje, saj se je aktivno borila za uveljavljanje ženskih pravic v družbi. Poleg tega je bila Nadežda Petrović učenka Ažbetove šole v Münchnu, kjer se je spoprijateljila z umetniki začetka slovenske moderne, Jakopičem, Groharjem in Jamo, kasneje pa tudi z Veselom. Razstava je bila najprej javnosti predstavljena v Narodnem muzeju v Beogradu, naslednja postaja pa je Kostanjevica na Krki. Razstava je nastala v sodelovanju z Narodno galerijo iz Ljubljane.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: Vadim Fiškin – Temni časi

Razstava umetnika Vadima Fiškina z naslovom Temni časi predstavlja delo, ki nadaljuje in nadgrajuje njegova umetniška raziskovanja fenomena časa, svetlobe in posredno tudi prostora. Umetnik v interjerju nekdanje samostanske cerkve z minimalnimi vizualnimi in zvočnimi sredstvi vzpostavlja celostno prostorsko intervencijo, kjer osrednja elementa predstavljajo v črno barvo prebarvane stenske ure in njihov neskončno ponavljajoči se zvok. Otvoritev bo 5. maja 2023, ob 18. uri. Razstava je na ogled do 27. avgusta 2023.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Razstava: Metka Kavčič: Krhek svet

Kiparska dela Metke Kavčič zaznamuje povezovanje tradicionalnih oblikovnih vrednot in sodobnih kiparskih prijemov. Ambientalno zasnovana postavitev z naslovom Krhek svet povezuje razgibane prostore razstavišča Lapidarij z globoko izpovednimi umetniškimi deli, za katere je značilna igra kontrastov, jasna pripovednost in reinterpretacija v nov kontekst postavljenih, pogosto zavrženih predmetov. S premišljenimi intervencijami v prostor in na trenutke povsem gledališko občutenimi umestitvami, umetnica še poudarja sozvočje celotnega koncepta postavitve, ki tvori pripovedni lok. Razstava je na ogled do 27. avgusta 2023.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Upor 1573-2023

Celoletna razstava Upor 1573-2023 se ob 450. obletnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora osredotoča na motiv kmečkih uporov v vizualni umetnosti 20. in 21. stoletja. Na razstavi so predstavljena dela izbranih umetnikov iz Slovenije in Hrvaške, ki so se v različnih časovnih obdobjih in družbenih okoliščinah odzivali na ta zgodovinski dogodek.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Bogdan Borčić & Gustav Gnamuš: V dialogu

XVII. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića, kjer so tokrat v dialog postavljena dela slikarja in grafika Bogdana Borčića in slikarja Gustava Gnamuša.

Info
Navodila za pot
Informacije in rezervacije