Dogodki
Delavnica klasične fotografije z Boštjanom Pucljem

Za uvod si boste ogledali razstavo Fragmenti časa Miroslava Zdovca, sledi delavnica za otroke 12+ ter vse, ki jih zanima fotografija. Maksimalno število udeležencev je 12. Prijave na dejavnosti@galerija-bj.si.

Sobota, 9. december, od 10. do 14. ure v Galeriji Božidar Jakac.

Prižig lučk v mestu in naših srcih

Letošnji prižig lučk bo v znamenju glasbe, druženja in dobrot. Z vami bodo Voice movers, skupina nadobudnih pevcev, ki navdušeno »muva« svoje glasove. So mešanih starosti, karakterjev, poklicev in miselnosti, združuje pa jih ljubezen do glasbe in petja. Na voljo bodo tudi stojnice z dobrotami, ki jih bodo pripravili različni ponudniki. Vabljeni na Tamal plac (Oražnova ulica 5), v Kostanjevico na Krki v soboto, 9. novembra, ob 16. uri.

Čar zgodbe z Mirano

Tradicionalna bralna srečanja ob čaju z Mirano.

Četrtek, 14. december, ob 18.30.

Obeležitev veselega dne kulture: Otvoritev razstave grafik grafične delavnice z interpretacijo poezije Lada Smrekarja

Razstava bo v petek, 15. decembra, ob 19. uri, v Knjižnici Kostanjevica.

Vabljeni!

Božiček na Tamalem plac

Božiček bo obdaril najmlajše na Tamalem plac v nedeljo, 17. decembra, ob 16. uri.

MOJA DEŽELA – LEPA IN GOSTOLJUBNA

KOSTANJEVICA NA KRKI OSVOJILA DRUGO MESTO V KATEGORIJI IZLETNIŠKIH KRAJEV

Turistična zveza Slovenije je letos organizirala že 32. tekmovanje v urejenosti slovenskih krajev, pod sloganom »Moja dežela – lepa in gostoljubna«. Projekt spodbuja sodelovanje in povezovanje prebivalstva pri varovanju, ohranjanju in urejanju naravnih vrednot in kulturne dediščine s turizmom. Ocenjuje se področja kakovosti turistične ponudbe in urejenosti kraja, kakovosti življenja v kraju za prebivalce in goste, varovanja naravne in kulturne dediščine, varovanja okolja in gostoljubnosti. To priznanje je odličen pokazatelj, da gre razvoj kraja na področju turizma v pravo smer in spodbuda, da bomo v bodoče delali še boljše.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Razstava: Fragmenti časa – Miroslav Zdovc in fotografska scena

Razstava predstavlja življenjski opus Miroslava Zdovca, enega vidnejših in pomembnejših fotografov v slovenskem kulturnem prostoru, ki je aktivno deloval v obdobju od začetka 50. let do začetka 90. let 20. stoletja. Poleg tega razstava njegovo delo dialoško sooča z deli fotografov in umetnikov, ki so bili z Zdovcem na takšen ali drugačen način povezani in ki njegovo prakso umeščajo v širši časovni in prostorski okvir, to so Josip Pelikan, Marko Gosar, Boris Gaberščik in Tomaž Gregorič. Razstava bo na ogled do 31. marca 2024.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: DAMIJAN KRACINA – Napačna ladja

Razstava z naslovom Napačna ladja predstavlja celostno prostorsko delo umetnika Damijana Kracine, sestavljeno iz kombinacije novih in starejših del, ki s svojimi zgodbami in vizualnimi zasnovami vpeljujejo večplastne pomene. Tudi tokrat se umetnik v svojih delih posveča fiktivnim, fantazijskim, distopičnim, a nemara dokaj verjetnim scenarijem potencialnih prihodnosti najrazličnejših živih bitij, ki domujejo na planetu Zemlja. Razstava je na ogled do 25. februarja 2024.

ZELENI NAMIGI

Zeleni namigi za obisk našega mesta. Bodimo odgovorni in obnašajmo se zeleno!

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: Rudi Benetik – Spontani ambient

Razstava slikarskih del koroškega Slovenca Rudija Benetika z naslovom Spontani ambient predstavlja nabor del, ki navdih črpajo pri kulturni raznolikosti različnih geografskih prostorov; od avstrijske Koroške do južnoaziskih držav Indije, Nepala in Butana. Umetnik s kolažno tehniko (tekstil, rastline) v podobe premišljeno vtke delčke kultur in svojih osebnih spominov na pokrajino in ljudi. Z večplastnim nalaganjem tankih, prosojnih plasti barv, ki so za avtorja v osnovi nosilci duhovne dimenzije, skuša zaobjeti celoten spekter občutij, od erotičnih do poduhovljeno liričnih in meditativnih. Razstava je na ogled do 11. februarja 2024.

Info
Navodila za pot
Informacije in rezervacije