Dogodki
OBČINA KOSTANJEVICA NA KRKI PREJELA SREBRNI ZNAK SLOVENIA GREEN DESTINATION

Občina Kostanjevica na Krki je v letu 2019 prvič vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma pod okriljem Slovenske turistične organizacije in se tako vključila v proces pridobivanja znaka Slovenia Green Destination. Ob prvi presoji je prejela bronast znak Slovenia Green Destination, letos pa so ob ponovni presoji ocenjevalci ocenili, da je viden napredek in trud za še bolj trajnostni razvoj turizma, zato so destinaciji Kostanjevica na Krki podelili znak Slovenia Green Destination SILVER. To dokazuje, da smo na pravi poti pri uvajanju trajnostnega razvoja turizma, za kar gre zahvala vsem občanom in občankam, ki predstavljate destinacijo in se trudite, da se gost počuti sprejeto in dobrodošlo.

PRAVLJIČNA URICA PRI KOSTANJEVEM ŠKRATU

Vsak torek ob 17. uri vabljeni v knjižnico Kostanjevica na PRAVLJIČNO URICO PRI KOSTANJEVEM ŠKRATU.

VIZIJA KOSTANJEVICE NA KRKI

S sprejetjem Strategije trajnostnega razvoja turizma v Kostanjevici na Krki 2022-2032 dne, 19.10.2022 se lahko Kostanjevica na Krki pohvali tudi z novo VIZIJO: “Kostanjevica na Krki je trajnostno razvojna in pametna destinacija z izjemnimi doživetji za obiskovalce in kakovostnim življenjskim okoljem za prebivalce.”

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: TRANSFORMACIJA LESA

Skupinska razstava Transformacija lesa, ki je bila izvorno predstavljena v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti (NMMU) v Zagrebu, predstavlja dela nekaterih osrednjih hrvaških likovnih umetnikov 20. in 21. stoletja, ki so uporabljali les kot material svojih kiparskih del. Razstava v Kostanjevici na Krki je nekoliko spremenjena in prilagojena prostoru, poleg tega pa dela hrvaških umetnikov postavlja v dialog z nekaterimi izbranimi deli umetnikov iz zbirke Galeriji Božidar Jakac.
Razstava bo na ogled do 19. februarja 2023.

ZELENI NAMIG: Obisk znamenitosti peš ali s kolesom

Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih bistveno izboljšala, vendar je koncentracija onesnaževal v zraku še vedno previsoka. Zmanjšanje osebnega ogljičnega odtisa v prometu močno vpliva na izboljšanje kakovosti zraka. Zato svojo osebno energijo porabite za ogled znamenitosti našega kraja. Hoja in kolesarjenje zmanjšujeta osebni ogljični odtis in pozitivno vplivata na zdravje. Ravnajmo odgovorno in ravnajmo zeleno!

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
Razstava: Erik Mavrič: Dolgo črno poletje

Samostojna razstava slikarja in risarja Erika Mavriča bo v prostorih lapidarija naslovila nekatere temeljne eksistenčne tegobe vsakdanjika kot so repeticija opravil in dolžnosti, ujetost v vzorce družbenih normativov, melanholijo brezizhodnosti, nestalnost in minljivost. Mavrič je eden najbolj enigmatičnih domačih ustvarjalcev, ki se v svoji raznoliki umetniški praksi navezuje na številne tehnike in žanre iz preteklosti in jih umešča v polje sodobne umetnosti; njegovi izrazito sodobni in aktualni motivi se med drugim napajajo pri socialnemu realizmu, ekspresionizmu in kubizmu.
Razstava bo na ogled do 19. februarja 2023.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: MAŠA JAZBEC: Sintetični organizmi

Umetnica in raziskovalka Maša Jazbec se z razstavo Sintetični organizmi osredotoča na ideje o sožitju človeka in robota in predstavlja sintezo svojega večletnega raziskovanja na področju humanoidnih robotov. V razstavišču nekdanje samostanske cerkve je postavljena celostna prostorska instalacija, ki z vizualnimi sredstvi naslavlja številna temeljna družbena in etična vprašanja, kot so razumevanje življenja in živosti, odnos med organsko in anorgansko materijo in mogoča nadomestljivost človeške vrste.
Razstava bo na ogled do 26. februarja 2023.

SLOVENIA GREEN WELLNESS ROUTE

Kolesarska pot vodi po čudovitem, mirnem vzhodnem delu države, ki pod površjem skriva bogate zaloge termalne vode. Posamezni odseki povezujejo destinacije s certifikatom Slovenia Green, ob tem pa se bodo kolesarji na varnih poteh navduševali nad izjemnim naravnim okoljem – najsi bodo to starejši kolesarski popotniki ali mladina, ki šele spoznava čare raziskovanja novih krajev na lastni pogon. V ‘najbolj trajnostni državi na svetu’ se je tako rodila kolesarska pot SGWR, ki temelji ne le na naravnih danostih Slovenije, temveč tudi na raznoliki lokalni kulturni dediščini na križišču različnih narodov Srednje Evrope. Itinerar je zasnovan tako, da ima avanture željni turist na razpolago vse informacije, ki jih potrebuje tako za kolesarjenje kot za obisk terapevtskih zdravilišč širom Slovenije.

7 VELIČASTNIH

Nikjer v Sloveniji ni na tako majhnem območju toliko gradov kot v Posavju. Gradovi Brežice, Kunšperk, Mokrice, Rajhenburg, Sevnica in Svibno ter nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki. Najsi bo čudovit hotel v zavetju zelenja, živ duh preteklosti sredi urbanega, mogočen varuh na strmih pomolih nad reko Savo, ostaline na zelenih hribčkih razgibanega posavskega podeželja… Takšni so posavski gradovi, ki vas bodo očarali že na pogled. Butično doživetje »Sedem veličastnih« s celostnim naslavljanjem vseh vaših čutil enodnevnemu izletu dodaja novo dimenzijo. V prav vsakem trenutku dneva boste Posavje ter njegovo izjemno grajsko dediščino, čudovito, pristno naravo in vrhunsko kulinariko, doživeli avtentično in butično.

ALI STE VEDELI?

Da je v Kostanjevici na Krki največji stenski mozaik v Sloveniji?

Nastal je leta 1982, krasi pročelje telovadnice OŠ Jožeta Gorjupa in meri kar 185 kvadratnih metrov. Izdelan je po predlogi Ivana Seljaka-Čopiča, predstavlja bitko na Krškem polju iz leta 1573. Vanj so vtisnjene besede Alojza Gradnika: »Ničesar tu ne bodo vzela leta, ker nič ni trdnejše kot bolečina prestanega ponižanja, ki v sina prelije z grenko se krvjo očeta« Napis kaže na zgovoren dokaz upornosti in trdoživosti ljudi, ujetih med pobočja Gorjancev in zeleno lepotico Krko.

Info
Navodila za pot
Informacije in rezervacije