Dogodki
SLOVENIA GREEN WELLNESS ROUTE

Kolesarska pot vodi po čudovitem, mirnem vzhodnem delu države, ki pod površjem skriva bogate zaloge termalne vode. Posamezni odseki povezujejo destinacije s certifikatom Slovenia Green, ob tem pa se bodo kolesarji na varnih poteh navduševali nad izjemnim naravnim okoljem – najsi bodo to starejši kolesarski popotniki ali mladina, ki šele spoznava čare raziskovanja novih krajev na lastni pogon. V ‘najbolj trajnostni državi na svetu’ se je tako rodila kolesarska pot SGWR, ki temelji ne le na naravnih danostih Slovenije, temveč tudi na raznoliki lokalni kulturni dediščini na križišču različnih narodov Srednje Evrope. Itinerar je zasnovan tako, da ima avanture željni turist na razpolago vse informacije, ki jih potrebuje tako za kolesarjenje kot za obisk terapevtskih zdravilišč širom Slovenije.

Slovenia Green Wellness Route

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: VLADIMIR MAKUC – RETROSPEKTIVA
15. 06. 2022 - 02. 10. 2022

Velika retrospektiva v Galeriji Božidar Jakac predstavlja obsežen pregled umetniškega delovanja Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem. Čeprav je bil prvenstveno znan kot mojster grafične umetnosti, so na razstavi prikazane različne razvojne faze njegove izrazito interdisciplinarne prakse, ki sega tudi na področja risbe, slikarstva, kiparstva, keramike in raznih hibridnih tehnik. Makuc je namreč nenehno raziskoval in spreminjal tok svojega avtorskega izraza.

7 VELIČASTNIH

Nikjer v Sloveniji ni na tako majhnem območju toliko gradov kot v Posavju. Gradovi Brežice, Kunšperk, Mokrice, Rajhenburg, Sevnica in Svibno ter nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki. Najsi bo čudovit hotel v zavetju zelenja, živ duh preteklosti sredi urbanega, mogočen varuh na strmih pomolih nad reko Savo, ostaline na zelenih hribčkih razgibanega posavskega podeželja… Takšni so posavski gradovi, ki vas bodo očarali že na pogled. Butično doživetje »Sedem veličastnih« s celostnim naslavljanjem vseh vaših čutil enodnevnemu izletu dodaja novo dimenzijo. V prav vsakem trenutku dneva boste Posavje ter njegovo izjemno grajsko dediščino, čudovito, pristno naravo in vrhunsko kulinariko, doživeli avtentično in butično.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: STAŠ KLEINDIENST: Antiarkadija
06. 05. 2022 - 28. 08. 2022

Staš Kleindienst na razstavi Antiarkadija predstavlja slikarska dela zadnjega ustvarjalnega obdobja, med njimi tudi prvič razstavljena dela. Opus je za razstavo v cerkvi nadgradil z intervencijo, muralom, ki povezuje opus in doda razstavi dodatno razsežnost.
Razstava bi težko prišla v bolj primernem času, saj (upajmo) zaključujemo poglavje pandemije, ki je za dve leti povsem zamrznila svet, spremenila naše navade in odnose ter zamajala predstave o »normalnosti«. Lahko se poistovetimo z upodobitvami urbanih ruševin, časovnih kapsul neizživete preteklosti in zamrznjenih trenutkov človeške zmede, brezvoljnosti in submisivnosti. Distopične krajine in dogajanje na Kleindienstovih delih se nam nenadoma zdijo nenavadno blizu, skorajda vsakdanje.
Kustosinja razstave je dr. Asta Vrečko.

ALI STE VEDELI?

Da je v Kostanjevici na Krki največji stenski mozaik v Sloveniji?

Nastal je leta 1982, krasi pročelje telovadnice OŠ Jožeta Gorjupa in meri kar 185 kvadratnih metrov. Izdelan je po predlogi Ivana Seljaka-Čopiča, predstavlja bitko na Krškem polju iz leta 1573. Vanj so vtisnjene besede Alojza Gradnika: »Ničesar tu ne bodo vzela leta, ker nič ni trdnejše kot bolečina prestanega ponižanja, ki v sina prelije z grenko se krvjo očeta« Napis kaže na zgovoren dokaz upornosti in trdoživosti ljudi, ujetih med pobočja Gorjancev in zeleno lepotico Krko.

Anketa zadovoljstva med prebivalci in obiskovalci Kostanjevice na Krki

Posredujemo vam izsledke ankete, ki jo izvajamo na TIC Kostanjevica na Krki:
DOMAČE PREBIVALSTVO
Večini anketirancev turistična dejavnost ne predstavlja neposrednega vira dohodkov. Zavedajo se, da se naša destinacija razvija v zeleno destinacijo, mnenja so tudi, da imajo od turizma in turistov koristi. Anketiranci so srednje zadovoljni z razvojem turizma v naši destinaciji. Ne strinjajo pa se, da smo s turizmom pridobili večjo izbiro storitev. So pa zadovoljni z delom TIC-a, tako da nam to daje motivacijo za naprej. Turizem prinaša tudi boljše preživljanje prostega časa z različnimi prireditvami in v zadostni meri skrbi za ohranitev naravne in kulturne dediščine.

ANKETA ZA TURISTIČNO GOSPODARSTVO
Ponudniki v naši občini redno spremljajo porabo energije iz različnih virov in izvajajo ukrepe za zmanjšanje porabe energije – senzorji na lučeh, led svetilke. Redno spremljajo porabo vode in izvajajo ukrepe za zmanjšanje porabe vode – wc kotlički z dvema možnostima splakovanja, sezonsko zapiranje vode in tekoče spremljanje porabe. Goste spodbujajo k pitju vode iz pipe in k varčevanju z energijo in vodo ter zmanjšanju količine in ločevanju odpadkov. Izvajajo ukrepe za zmanjšanje plastičnih odpadkov – pobiranje odpadne plastike in ostalih odpadkov v reki Krki, nudenje pijače in hrane v embalaži, ki ni plastična, uporaba papirnatih vrečk. Skrbijo tudi za zmanjšanje odpadne hrane – manj skuhajo in manj kupujejo, več hrane pridelajo doma oz. v čim večji meri kupujejo pri lokalnih pridelovalcih in proizvajalcih. Svoje zaposlene redno izobražujejo (tečaj za jamske vodnike, vodenje po destinaciji, skrb za čisto okolje in varovanje živalstva). Podpirajo lokalno skupnost oziroma lokalne znamenitosti in aktivno sodelujejo z lokalno turistično organizacijo.

DOMAČI TURISTI
Domači turisti največ potujejo v lastni organizaciji v paru ali s poslovnimi partnerji, mesto si ogledujejo peš ali z avtom. Namen obiska je v večji meri ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, rekreacija ter obisk prijateljev in sorodnikov. V večini poznajo znamko Slovenia Green. Želijo si bolj urejen javni prevoz, več kavarn in gostinske ponudbe ter več ponudbe lokalnih proizvajalcev. Srednje zadovoljni so tudi z označitvami dostopa do določene znamenitosti. Zadovoljni so z nastanitvenimi ponudbami, bogato kulturno dediščino, nad urejenostjo okolice ter kolesarskimi in pohodnimi potmi. Pravijo še, da v naši destinaciji brez skrbi pijejo vodo iz pipe in da imamo dovolj mest za ločevanje odpadkov. V naši destinaciji so povprečno zapravili 100 € za nastanitev, za hrano v restavraciji 33 €, za hrano v trgovini in vozovnice 30 €, za spominke in vstopnice 10 €. Stroški so pričakovani.

TUJI TURISTI
Tujci največ potujejo s partnerjem ali prijatelji ter z avtom in avtodomom. Gre za enodnevne turiste, ki potujejo v lastni režiji, in so v Slovenijo prišli še na ogled drugih destinacij in v naši destinaciji niso koristili namestitvenih kapacitet. K nam so po večini prišli na ogled naravne in kulturne dediščine, rekreacijo in oddih. Anketiranci so srednje zadovoljni z gastronomsko ponudbo, javnim prevozom in možnostjo nakupovanja. Bolj so navdušeni nad kulturno ponudbo, urejenostjo okolice, mnogimi pohodnimi in kolesarskimi potmi ter nad prijaznostjo in gostoljubnostjo. Pri nas se počutijo varne, cene izdelkov so zanje sprejemljive, v naši destinaciji so zapravili med 20 in 30 €. Z znamko Slovenia Green niso seznanjeni.

Nova vizija turizma Kostanjevice na Krki

Kostanjevica na Krki bo postala ena privlačnejših destinacij v Sloveniji in širše, za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa prebivalcev in obiskovalcev, s poudarkom na kulturnem turizmu, naravnih vrednotah in doživetjih edinstvenega mesta na otoku. Ta sklep začne veljati z dnem sprejetja in velja do sprejema strategije razvoja trajnostnega turizma v občini Kostanjevica na Krki.

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki
RAZSTAVA: Bogdan Borčić & Boris Gaberščik: V dialogu
08. 02. 2022 - 08. 02. 2023

V sklopu šestnajste postavitve v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića bodo v dialog postavili dela slikarja in grafika Bogdana Borčića in fotografa Borisa Gaberščika, ki kljub očitnim razlikam v ustvarjalnem procesu in izvorni intenci komunicirata na različnih ravneh. Umetnika sta v svojih delih vselej iskala likovne rešitve, s katerimi sta ustvarjala nekonvencionalne oblike in enigmatične pomene. Razstava bo soočila njuna dela iz različnih obdobij: Borčićeve grafike iz različnih razvojnih stopenj njegovega zrelega delovanja (1969-2003) in Gaberščikove fotografije, nastale v preteklih petih letih (2017-2021).

Info
Navodila za pot
Informacije in rezervacije