Okusi Kostanjevice
Degustacija v Cvičkovi kleti v Galeriji Božidar Jakac

V čudovitem ambientu Cvičkove kleti boste doživeli utrip življenja dolenjskega človeka, povezanega z zemljo, spoznali pridelavo in kletarjenje skozi čas in degustirali vina vinarjev, združenih v zadrugi Konzorcij cviček. Konzorcij je bil ustanovljen leta 2004 in združuje 12 večjih proizvajalcev cvička ptp na Dolenjskem, ki cvičku zagotavlja enotno kakovost in kontrolirano geografsko poreklo. Poleg vina postrežejo lokalno specialiteto cop na lop (slana pogača iz pregrete smetane). Degustacija traja približno eno uro.

Informacije in rezervacije:

tel:
074988152 / 074988140
Od torka do nedelje med 9. in 17. uro.
prikaži na zemljevidu
Degustacija v vinski kleti Jelenič

Klet stoji na gričku nad Kostanjevico na Krki, od koder ob lepem vremenu pogled seže vse do Triglava. Goste radi popeljejo na degustacijo v klet, kjer lahko vina tudi kupijo. Nudijo tudi domačo hrano, in sicer različne vrste mesnin, kruha, zaseko, sire, različne vrste štrukljev in potic. Marjan Jelenič navdušuje s kakovostjo in celovitostjo svojega repertoarja, za svoja vina pa je prejel že vrsto nagrad.

Informacije in rezervacije:

tel:
074988152
Od torka do nedelje med 9. in 17. uro.
prikaži na zemljevidu
Aleksandrova in Tonijeva zidanica

Tonijeva in Aleksandrova zidanica sta sosedi sredi mehkih dolenjskih gričev na obronkih Gorjancev v Spodnjem vrhu pri Črneči vasi nad Kostanjevico na Krki. Grajeni sta v tipičnem dolenjskem slogu. Ob obisku Tonijeve zidanice lahko poskusite gospodarjev cviček iz domačega vinograda, v Aleksandrovi zidanici pa je lastnik ustvaril bogato vinoteko z več kot sto znamkami vin.

prikaži na zemljevidu
Gostilna Žolnir

Gostilna Žolnir združuje vse, kar odlikuje dobre gostilne – poleg mednarodne kuhinje ponujajo še domače specialitete, jedi iz divjačine, ribje jedi, jedi izpod peke, vegetarijanske jedi, ponudbo in poznavanje vin. Tiste, ki prisegate na pristno domače okolje, pogostijo v čarobnem in mirnem okolju obnovljene zidanice v Zavodah nad Kostanjevico na Krki, kjer lahko poleg tradicionalnih domačih jedi v njihovi vinski kleti degustirate številna izbrana vina. Med njimi posebno mesto zavzema cviček.

prikaži na zemljevidu
Degustacija piva v lokalni pivovarni Kitcher

Nahaja se na otoku Kostanjevice na Krki v simpatično urejeni mikropivovarni. Ime je povzela po bližnjem hribu Kičer. Poskusite Jamarja, Čebelarja, Smučarja ali Ribiča.

prikaži na zemljevidu
Kavarna Štraus

Kavarna Štraus se nahaja v Kostanjevici na Krki na idilični lokaciji ob reki Krki. Nudijo sladoled, domačo limonado in ledeni čaj. Odprti so od maja do septembra.

prikaži na zemljevidu
Sladoledarna na Krki

Sladoledarna na Krki je v lasti družine Karimani, ki nas razveseljuje že štiri desetletja.

prikaži na zemljevidu
Domačija kmečki hram

Gostilna je odprta ob vikendih in nudi domača kosila in pridelke iz svoje kmetije.

prikaži na zemljevidu
Mestni čebelnjak

Čebela kranjska sivka je v Kostanjevici na Krki dobila dom v mestnem čebelnjaku, objektu kulturne mojstrovine in naše dediščine, ki ga je Čebelarsko društvo Kostanjevica na Krki leta 2017 obnovilo in ga postavilo na travnik v neposredni bližini Galerije Božidar Jakac. Privablja številne obiskovalce, ki uživajo v neokrnjeni naravi s pogledom na Gorjance. Iz lesa izdelan uniformiran mož, ki stoji pred panjem, skrbi za mir pred čebelnjakom. Zanimivost mestnega čebelnjaka je trokapnica, ki je redkost in posebnost pri slovenskih čebelnjakih.

Okoliške kmetije

Družina Jarkovič – Vino in sivke
www.facebook.com/VinaDruzinaJarkovic

 

Kmetija Štokar

kmetija-stokar.si

 

Kmetija Turk

www.facebook.com/kmetija.turk

 

Kmetija Jurečič

kmetijajurecic.si

 

Kmetija Škrjanc

tel: 041 738 324

 

Kmetija Unetič

tel: 031 512 711

Okusi posavja
Sveže, lokalno, okusno

Posavje nudi bogato kulinarično ponudbo vina, piva ter dobrot s kmetij. Posebej ponosni smo na izdelke avtohtonih pasem živali in sort, ki nas razlikujejo od drugih pokrajin, kot so vina modra frankinja, rumeni plavec, penine, cviček; mesnine in meso krškopoljskega prašiča, kopuna, sladkovodnih rib; rajhenburška torta in čokolada Imperial, ki so jo v naše kraje prinesli trapisti.

Info
Navodila za pot
Informacije in rezervacije